środa, 1 kwietnia 2015

Muffiny czekoladowe (z fasoli)





Pomysł podsunęła mi znajoma która mówiła, że gdzieś coś takiego jadła i fasoli nie było czuć, hmm no to spróbujmy jak jest faktycznie, a więc według mnie coś tam czuć może nie konkretnie fasolę, ale coś innego nie są złe można zjeść.... przy okazji przedstawiam Wam kolejny bezglutenowy deser. 







Składniki:



425 g puszka czerwonej fasoli
1/2 szklanki śmietany 12% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
1 łyżka cukru waniliowego
45 g cukru brązowego
2 jaja
parę kropelek olejku migdałowego
wiórki kokosowe (ile chcecie)
4 łyżeczki kakao (bez cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą)

dodatkowo:

cukier puder




Przygotowanie:



Fasolę płuczemy na sitku, wrzucamy do kielicha blendera ręcznego, dodajemy cukier waniliowy i brązowy oraz jajka, blendujemy na gładko. Następnie dodajemy wiórki, kakao i proszek do pieczenia.  Blendujemy jeszcze raz (lub mieszamy łyżką) papilotki napełniamy do 3/4 wysokości i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (temp. 170-180 st.) przez około 20-25 minut, odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

2 komentarze:

  1. fasola jest świetnym materiałem na deserki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jest to dość ciekawy składnik :-)

      Usuń