Pesto bazyliowe







Włoska kuchnia, jest cudowna pod względem prostoty, jest jedną z moich ulubionych, a ponieważ u mnie w mieście nie ma dobrej włoskiej knajpki jemy włoskie dania w domu i dzisiaj prezentuję Wam przepis na szybkie smaczne pesto z bazylii z orzeszkami piniowymi i prawdziwym włoskim parmezanem. Pychota, może komuś przyda się do kanapek.










Składniki:

świeża bazylia
czosnek (u mnie 1 ząbek)
parmezan (dużo)
orzeszki piniowe
sól różowa 
oliwa extra virgin



Przygotowanie:


Orzeszki prażymy na suchej patelni, przekładamy do młynka lub moździerza dodajemy listki bazylii, czosnek, parmezan, sól, (ewentualnie pieprz) oliwę extra virgin i wszystko miksujemy/ ucieramy. Wykorzystujemy np. tak jak ja do makaronu (przepis) lub do smarowania kanapek. Smacznego 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty