Placki po węgiersku










Zupełnie nie dietetyczne placki ziemniaczane z pysznym sosem pomidorowym z wołowiną. Grzeszny sobotni obiad. Aha, im pikantniejszy tym jest lepszy.




Składniki:

350 g wołowiny
pomidory gotowane
papryka mrożona
1/2 małej cebulki
papryka łagodna i pikantna
papryka słodka wędzona
sól
pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki wody
smalec kaczy/ wieprzowy lub jakikolwiek inny tłuszcz

placki ziemniaczane ((przepis)
śmietana 12%

Przygotowanie:


Mięso myjemy i kroimy na cieniutkie paski obsmażamy na smalcu (u mnie kaczy) dodajemy pomidory (u mnie były to pomidory letnie zawekowane w słoiki na sos pomidorowy)dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około godziny może nawet (1,5 godziny) do momentu aż będzie miękka (ja robiłam wieczorem, a później podgrzewałam na następny dzień), następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, paprykę i wszystkie przyprawy solimy przed samym końcem duszenia.  Podajemy np. z buraczkami i oczywiście z placuszkami ziemniaczanymi. Smacznego

Komentarze

  1. Miałam kiedyś okazję spróbować - są naprawdę niesamowite. Świetnie komponują się z surówką z kapusty pekińskiej :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam kiedyś surówkę z pekińskiej do tego dania, faktycznie smakuje super.

      Usuń
  2. Właśnie mam ochotę na taki obiadek :) Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty