sobota, 4 kwietnia 2015

Przepiórki pieczone








Delikatne mięciutkie mięsko, u mnie pieczone z pomarańczami, najpierw delikatnie obsmażone na masełku klarowanym, z niewielką ilością białego wina, czosnkiem, tymiankiem i pomarańczą.












Składniki:


marynata:
zioła suszone:
majeranek
tymianek
rozmaryn
cząber
oregano
mięta
oliwa z oliwek
czosnek
papryka wędzona słodka (dwie szczypty)
cytryna (ćwiartka)

smalec kaczy
masło klarowane
olej kokosowy
świeży tymianek

przepiórki (u mnie 8 sztuk)
duża pomarańcza
boczek świeży wędzony (kilka plasterków)
mały kieliszek białego wina

na surówkę:

sałata rzymska
pomidorki koktajlowe
suszona żurawina


Przygotowanie:


Przepiórki myjemy usuwamy pozostałości piórek, odcinamy szyjki, wszystkie zioła sypiemy do małej miseczki (wsypując rozcieramy je w palcach, dodajemy paprykę wędzoną) osuszamy przepiórki posypujemy naszą marynatą kropimy oliwą i sokiem z cytryny odstawiamy na 20 minut następnie obsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym i olejem kokosowym około 10 minut.


tak wyglądały po obsmażeniu, gotowe do piekarnika





Na 5 minut przed końcem smażenia dolewamy trochę białego wina i solimy nasze ptactwo. Przekładamy nasze mięsko do naczynia żaroodpornego (na spód nakładamy kilka łyżek smalcu z kaczki), na patelnie wrzucamy czosnek i pokrojoną pomarańczę, obsmażamy i powstały sos oraz owoce przelewamy do naczynia z przepiórkami, na wierzch układamy kilka gałązek świeżego tymianku i plasterki boczku świeżego wędzonego (żeby nasze przepiórki zbytnio nie wyschły). Pieczemy około 60 minut, na 15 minut przed końcem ściągamy przykrywkę. Podajemy z sałatką z pomidorów, suszonej żurawiny, oraz pokrojonej cieniutko sałaty rzymskiej z dressingiem z octu balsamicznego, cytryny oraz oliwy.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz