Słodko-kwaśne pikantne ogóreczki








Przepis ten dostałam w zeszłym roku od żony przyjaciela mojego narzeczonego. A zamieszczam go, bo ogóreczki super smaczne, pikantne i słodko- kwaśne idealne m.in do kaszy gryczanej z mięsem i dlatego, że pojawiły się w sprzedaży ogórki gruntowe.






Składniki:

2,5 kg ogórka gruntowego
4 łyżki soli niejodowanej, najlepiej kamiennej


zalewa:

1,5 szklanki octu
0,5 kg cukru (u mnie był brązowy)
8 łyżek oleju
1,5 główki czosnku
1 łyżeczka chili (ja dałam świeżą papryczkę jalapeno)


Przygotowanie:



Ogórki myjemy  i kroimy wzdłuż na połówki lub ćwiartki (nie obieramy ze skórki). Przekładamy  do dużej miski, zasypujemy  solą i mieszamy - postawiamy  na 6 godzin aby wypuściły wodę  (co jakiś czas mieszamy. Na godzinę  przed wylaniem powstałej z ogórków wody szykujemy zalewę: ocet, cukier i olej podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści. A następnie pozostawiamy  do ostygnięcia. Po upływie 6 godzin wodę z ogórków wylewamy (ogórki pozostawiamy w misce) dodajemy do nich czosnek starty, przeciśnięty przez praskę (jak wolicie), papryczkę chili (ja pokroiłam w plasterki) ale można dać sproszkowaną (tak jak było w przepisie) i wymieszać. Zalać letnią jeszcze zalewą i odstawić na 12 godzin. Co jakiś czas zamieszać. Po 12 godzinach ogórki przekładamy do wyparzonych  słoików do 4/5 wysokości słoja i dopełniamy zalewą. Zamykamy szczelnie i nie gotujemy. Asi dziękuję za przepis. A Was, drodzy czytelnicy zachęcam do przygotowania. Smacznego

Komentarze

  1. miałam przyjemność jeść takie, świetne są!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pierwszy słoik dostałam, no i musiałam je zrobić. :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty