Sos śledziowy (do ziemniaków)










Bardziej jest to śledź w sosie śmietanowo- majonezowym, ale z ziemniakami smakuje super.  







Składniki:

5 sztuk filetów śledziowych ala matias
mała cebulka
2 ogórki kiszone
4-5 łyżek majonezu
2-3 łyżeczki śmietany 12 %
sól i pieprz
2 łyżki octu 
0,5 l wody 


Przygotowanie:



Śledzia namaczamy w wodzie z dwoma łyżkami octu spirytusowego (ten co ja kupiłam jest strasznie słony), zostawiamy na noc pod przykryciem. Rano płuczemy i kroimy w kostkę do sporej miseczki, następnie dodajemy: cebulkę i ogórka również pokrojonego w kosteczkę. Mieszamy z majonezem i śmietaną doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15-20 minut do przegryzienia. Podajemy z ziemniakami pieczonymi. Smacznego

Komentarze

Popularne posty