sobota, 18 kwietnia 2015

Tarta szarlotka








Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Od długiego czasu chodzi za mną potrzeba zrobienia szarlotki w formie tarty i podania jej z domowymi lodami waniliowymi. Pycha. Póki co przedstawiam Wam przepis na tartę szarlotkę. Lody będą później.... (jak się zamrożą).






Składniki:

litrowy słoik jabłek (u mnie letnie przetwory)
cynamon, kardamon
1 łyżka cukru waniliowego
170 g mąki pszennej
żółtko (do ciasta) i całe jajko do (wysmarowania)
50 g cukru pudru
1 łyżka zimnego mleka lub wody
120 g masła (ja użyłam President 82 % tłuszczu)
1 łyżka cukru brązowego (do jabłek)
1,5 łyżki bułki tartej 


Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy do dużej miski (będzie wygodniej wyrabiać ciasto), dodajemy cukier puder, żółtko i pokrojone w plastry zimne masło, ucieramy w palcach aż masło ,,zniknie''  dodajemy 1/2 łyżeczki cynamonu, (moje ciasto nie chciało się łączyć więc dodałam łyżkę mleka). Wyrabiamy je do końca i formujemy w płaski placek oprószamy mąką i wkładamy do foliowego woreczka, na 30-40 minut.  W tym czasie szykujemy jabłka (ja mam gotowe w słoikach) jeśli nie macie przetworów to kilka jabłek (4-5) kroimy w plastry i gotujemy w niewielkiej ilości wody aż będą miękkie, dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, cynamon i kardamon, mieszamy i studzimy. Gdy ciasto będzie już schłodzone dzielimy je na dwie części, jedną większą. Wałkujemy (na razie jedną większą część) na dość gruby ale pasujący do naszego naczynia placek, (którym wyłożymy też boki) i układamy w formie (ja miałam ceramiczną owalną), wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Spód smarujemy jajkiem obsypujemy bułką tartą. Na to układamy jabłka obsypujemy jeszcze raz cynamonem i wałkujemy wierzch (dość cienko), nakłuwamy widelcem smarujemy jajkiem i zapiekamy na złoty kolor ok. 45 minut w temp. 170-180 st. Podajemy na ciepło z lodami. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz