piątek, 24 kwietnia 2015

Ziemniaki Hasselback









Kuchnia skandynawska jest bogata w ryby i tłuste rzeczy, ja ją nawet lubię, dzisiejszy przepis widziałam dawno temu w jakimś programie kulinarnym i zachwycił mnie szczerze mówiąc, więc zobaczcie sami i zapraszam do skorzystania.








Składniki:


6 ziemniaków
sól i pieprz
2-3 łyżki masła klarowanego
zioła suszone (u mnie rozmaryn, oregano, majeranek)



Przygotowanie:




Ziemniaki myjemy i obieramy, po kolei układamy na drewnianej łyżce i nacinamy cieniutko i gęsto (na łyżce, żeby nie poprzecinać), obsypujemy solą, z masła klarowanego i ziół robimy glazurę i smarujemy ziemniaki, (połową glazury) układamy ziemniaki w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w temp. 220 st, przez 40-45 minut, następnie smarujemy je drugi raz glazurą i pieczemy jeszcze       30 -40 minut (uważajcie na spód ziemniaków w zasadzie można obniżyć temperaturę pieczenia do 170-180 st. i uzbroić się w cierpliwość). Podajemy z sosem śledziowym, czosnkowym lub tzatziki. Smacznego.

4 komentarze: