Bakłażany zapiekane











Piękne błyszczące bakłażany nadziewane farszem mięsno- warzywnym z pomidorami i dużą ilością parmezanu z czosnkiem. Pyszności z włoskiej kuchni.





Składniki: (obiad dla 3 osób)


2 ładne bakłażany
2 pomidory
2-3 ząbki czosnku
400 g mielonej piersi z indyka
sól i pieprz
parmezan



Przygotowanie:


Bakłażany myjemy, wycieramy kroimy na ćwiartki, mięso podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy pomidory pokrojone na ćwiartki oraz rozgnieciony czosnek (jak już się podgotują wyciągamy skórkę, która bardzo ładnie odejdzie). Gotujemy aż pomidory całkowicie się rozpadną, solimy, pieprzymy i ścieramy dużą ilość parmezanu. Naczynie żaroodporne do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek układamy nadziane bakłażany i zapiekamy pod przykryciem od 45-60 minut w temperaturze 170-180 st. można podlać wodą, żeby spody się nie spaliły. Podajemy z rukolą i dużą ilością parmezanu. Smacznego

Komentarze

Popularne posty