czwartek, 14 maja 2015

Chlebek bananowy z mąki gryczanej











Dzięki bliskiej osobie mam możliwość eksperymentowania z różnego rodzaju chlebkami bananowymi dzisiaj mąka gryczana i smalec kaczy. Zobaczymy co wyjdzie.





Składniki:


1,5 szklanki mąki gryczanej (Melvit)
1 jajko (zielononóżki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu (próba zabicia zapachu mąki gryczanej)
25 g smalcu z kaczki
3 dojrzałe banany
suszone owoce: jagody goi, śliwki, porzeczka czarna (Rafex) rodzynki
szczypta soli różowej



Przygotowanie:




Banany rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy mąkę gryczaną wymieszaną z sodą, jajko, owoce smalec, może być roztopiony (chlebek będzie bardziej chrupki) ekstrakt waniliowy, następnie cynamon i sól, wszystko mieszamy (ja to robię ręcznie) aż mąka zniknie. Pieczemy w temp. 170-180 st. przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Smacznego

2 komentarze: