czwartek, 7 maja 2015

Dżem z rabarbaru










Dalsza część przygody z rabarbarem, miałam go aż 3 kg, mniejsza część poszła do ciasta, a większa przetworzona na dżem z dodatkiem wanilii.







Składniki:


2,5 kg rabarbaru
500 g cukru (dałam brązowy)
laska wanilii



Przygotowanie:



Rabarbar myjemy bardzo dokładnie, a następnie kroimy na kawałki zaczęłam od 1 cm, później były już około 3 cm (z lenistwa). Przekładamy do dużego garnka lub na dużą głęboką patelnię zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukru i gotujemy około 30 minut, następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na 1-2 godziny, żeby wypuścił sok. Po upływie tego czasu odpalamy kuchenkę ognień dość mocno zmniejszamy i gotujemy przez jakieś 2-3 godziny aż dżem zgęstnieje. Przekładamy do wygotowanych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy po zagotowaniu się wody od 15-20 minut. Smacznego 

8 komentarzy:

  1. Muszę oo muszę wypróbować. Ile taki słoik wytrzyma?

    OdpowiedzUsuń
  2. dżemy wytrzymują długo, spokojnie rok lub i dłużej. Tylko trzeba je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu np. w piwnicy czy jakiejś spiżarni

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast dodawać wody wystarczy zasypany rabarbar odstawić na kilkanaście minut, puści własny sok. Później skróci się czas redukcji płynu. Uwielbiam rabarbar, w każdej postaci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zawsze odstawiam :-) nawet tak jest napisane w przepisie , ale ze swojego doświadczenia wiem, że warto dodać troszkę wody

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała, bo uwielbiam rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny, kwaskowaty :)
    Jako dziecko siadałam z moim młodszym bratem w ogródku z cukiernicą i jedliśmy rabarbar taki świeżutki :) ahh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to były czasy :-) ja się zajadałam z koleżankami szczawiem z ogródka i marchewkami takimi świeżo wyrwanymi :-)

      Usuń