piątek, 1 maja 2015

Karmelizowane jabłka i placki drożdżowe

















Z braku pomysłu na obiad mięsny, wymyśliłam żeby przygotować placki drożdżowe  z dodatkiem wiejskiego twarogu a do nich karmelizowane jabłka. Co Wy na to?? 
Było bardzo smaczne.






Składniki:

placki drożdzowe wg (przepis) 
twaróg około 200 g

karmelizowane jabłka:

2- 3 jabłka
3 łyżki cukru (u mnie standardowo brązowy)
1-1,5 łyżki masła
cynamon lub inna ulubiona korzenna przyprawa (może być imbir)




Przygotowanie:



Placki drożdżowe zrobiłam według przepisu, który jakiś czas temu publikowałam z tą różnicą, że do składników dodałam kostkę twarogu wiejskiegoJabłka myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda, kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier i mieszamy do momentu aż powstanie ciemny płyn czyli karmel wtedy dodajemy jabłka i obsmażamy około 2 minut aż zrobią się brązowe. Podajemy np. do placków drożdżowych. Smacznego

2 komentarze: