sobota, 30 maja 2015

Kompot truskawka i rabarbar











Jedno z moich ulubionych połączeń rabarbar i truskawki, kompot będzie mi potrzebny na wyjazd nad wodę do kanapek.





Składniki:


pęczek rabarbaru
500 g truskawek
cukier (może być brązowy)
woda



Przygotowanie:


Rabarbar i truskawki myjemy (pozbywamy się szypułek), przekładamy wszystko do dużego garnka zasypujemy kilkoma łyżkami cukru (3-4), odstawiamy na jakiś czas, następnie zalewamy wodą (ja zrobiłam w naprawdę dużym garnku i dałam dużo wody) i gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać wtedy słodzimy tyle ile nam odpowiada ja robię lekko słodki, bo nie używamy w domu dużej ilości cukru. Studzimy przelewamy do dzbanka czy szklanej butelki przechowujemy w lodówce do 2 dni. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz