środa, 20 maja 2015

Majonez






Tak sobie ostatnio pomyślałam, że wracamy do czasów kiedy nasze mamy i babcie wszystko robiły same , różnica jest taka że wtedy w sklepach nie było wielu produktów,  a teraz to co jest to sama chemia, konserwanty i inne cuda. Skończył mi się majonez sklepowy więc przygotowałam sama (nie chciało mi się iść do sklepu po następny), bo po co :-)






Składniki:


1 żółtko
250 ml oleju
łyżeczka musztardy
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz




Przygotowanie



Jajko wyciągamy z lodówki godzinę przed przygotowywaniem majonezu, parzymy wrzątkiem na chwilę przed przystąpieniem do pracy, żółtko oddzielamy od białka (białko chowamy do lodówki, ja jutro wykorzystam do bułek), do żółtka dodajemy musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny mieszamy, miskę wkładamy do miksera dodajemy parę kropli oleju i ucieramy aż masa zrobi się gęsta. Następnie powoli ciurkiem (np. po brzegu miski) wlewamy olej, ja to robiłam na 3 raty. Ucieramy do momentu aż majonez zrobi się gęsty lekko żółty i puszysty. Kolor i smak jest zupełnie inny niż w tym sklepowym. Smaczny i bez chemii a dla mnie jest to najważniejsze. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz