środa, 27 maja 2015

Ogórkowa












Jedna z moich ulubionych zup, pyszna kwaśna na własnych kiszonych ogórkach. Mniam




Składniki:



2 marchewki
1 pietruszka
kawałek wołowiny (lub jakiekolwiek inne mięso czy kość)
3 małe ziemniaczki
końcówki zielonych szparagów (opcjonalnie ja akurat miałam więc wykorzystałam)
1/2 kubka wody z kiszenia ogórków
kilka startych ogórków kiszonych (u mnie 3)
śmietana 18 %



Przygotowanie:



Mięso wkładamy do garnuszka, solimy i gotujemy 20-30 minut, następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, szparagi i pokrojone ziemniaki gotujemy ok. 30 minut (w zależności od tego kiedy ziemniaki będą miękkie), blisko końca doprawiamy solą i pieprzem oraz wodą z ogórków. Na sam koniec dodajemy starte ogórki. Odlewamy parę łyżek zupy i mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany następnie wszystko przelewamy do garnuszka i chwilę mieszamy, można dodać świeży koperek. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz