czwartek, 7 maja 2015

Placek z rabarbarem

















Na życzenie dla mojego szczęścia, bo uwielbia rabarbar i ciasto drożdzowe również, udało mi się kupić na targu rabarbar zrobiłam więc placka i.... a to później.






Składniki:


500 g mąki pszennej (użyłam koszalińskiej)
2 żółtka i 1 całe jajko (zielononóżki)
16 g cukru waniliowego (przepis)
150 g cukru
200 ml mleka wiejskiego (można użyć UHT)
50 g  świeżych drożdży
szczypta soli
100 g rozpuszczonego masła Lurpak (lub innego 82% tłuszczu)


Dodatkowo:

600 g rabarbaru (nie obierałam)
75 g cukru brązowego



Przygotowanie:



Mleko podgrzewamy, masło roztapiamy w garnuszku, do ciepłego mleka dodajemy drożdże 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 15 minut (ja postawiłam przy kuchence, bo akurat miałam odpalone 3 palniki), do miski przesiewamy mąkę (ja robię ciasto w mikserze), jajka (żółtka+ jajko) ucieramy, dodajemy masło, zaczyn drożdżowy i powoli po 1 łyżce mąkę miksujemy (końcówką hakiem) ewentualnie wyrabiamy w rękach, gdy ciasto będzie już odchodziło odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Formę (dość dużą) wykładamy papierem do wypieków, odkładamy na razie nie będzie Nam potrzebna, rabarbar kroimy w 1 cm kawałki i obsypujemy cukrem brązowym (75 g) odstawiamy na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, uderzamy w nie pięścią, obsypujemy mąką i wyrabiamy przez chwilę, następnie wykładamy nim formę, układamy odsączony rabarbar odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut, na kilka chwil przed pieczeniem posypujemy kruszonką, (ja miałam już gotową w zamrażarce z jakiegoś poprzedniego ciasta), ale np. (kruszonka) (zapożyczona z innego bloga). Pieczemy w temp. 170-180 st. przez 50 minut. Podajemy np. z mlekiem. Smacznego.

4 komentarze:

  1. W domu u rodziców często robie, pyszota! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierwszy raz :-) ciągle zapominam, że coś takiego jak rabarbar istnieje, ale moje szczęście strasznie chciało więc zrobiłam ;-)

      Usuń