wtorek, 5 maja 2015

Syrop z mniszka lekarskiego







Pamiętam, że jak byłam malutką dziewczynką i przyjeżdżała do nas moja babcia to w kwietniu chodziłyśmy zbierać kwiatki mlecza (mniszka lekarskiego) i robiłyśmy później z niego syrop. Przepisu nie znam, bo było to tak strasznie dawno, że nie była bym w stanie go zapamiętać, ale korzystając z tej strony (poezja smaku) przygotowałam właśnie taki syrop. Jest dobry na kaszel i przeziębienia. Działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.



Składniki:


350 kwiatów mlecza
1 kg cukru
2 cytryny
1 pomarańcz
kawałek imbiru
1 l wody



Przygotowanie:


Kwiatki układany na ściereczce na kilka godzin, następnie płuczemy pod bierzącą wodą przekładany do garnka z grubym dnem zalewany 1l wody i odstawiamy na kilka godzin. Pomarańcz i cytryny myjemy i kroimy na plastry dodajemy do kwiatków gotujemy 20 minut. Po tym czasie wwyłączany gaz i zostawiamy na 24 godziny, po upływie doby przekładamy wszystko na sitko wyłożone gazą wyciskamy do garnka i gotujemy z cukrem i imbirem do momentu aż syrop będzie oblepiał łyżkę ok. 2-3 godzin. Imbir wyrzucamy , a syrop przelewamy do wyparzonych! butelek lub słoików. Wyszło mi 1,5 l syropu. Można zostawić na zimę.

4 komentarze:

  1. Nie znam takiego syropu.
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tym imbirkiem, właśnie mój czeka tzw. 24h, jutro dodam m.in. imbir i wypróbuję ten przepis, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest prosty choć trwa to dość długo, a imbiru nie czuć ja dałam tak ok. 1 cm może za mało, następny zrobię z większym kawałkiem

      Usuń