niedziela, 31 maja 2015

Szarpana wieprzowina do kanapek
















Niesamowite długo pieczone mięso z łopatki wieprzowej, delikatne rozpływające się w ustach, przepyszne do kanapek zamiast wątpliwej jakości sklepowej wędliny. W ten sposób można robić również kurczaka i indyka. 







Składniki:




1 kg chudej wieprzowej łopatki

marynata:

1 czubata łyżka musztardy
2 duże czerwone cebule
1/2 łyżki soli różowej
1/2 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżki papryki wędzonej słodkiej
1/2 łyżki czosnku granulowanego (jest lepszy niż zwykły czosnek ponieważ nie przypala się)
1/2 łyżki tymianku suszonego (ja mam swój własny)
1/2 łyżki kminu rzymskiego (proszek)
troszkę oliwy 


Przygotowanie:


Łopatkę myjemy odcinamy zbędny tłuszcz, na dnie naczynia żaroodpornego układamy cebulę pokrojoną w ćwiartki trochę smalcu kaczego/gęsiego/wieprzowego (tak na rozruch żeby łopatka się nie przypaliła), mięso smarujemy marynatą (można zrobić to wieczorem a piec rano, ja nie miałam czasu), układamy na cebuli, wkładamy naczynie do piekarnika nastawiamy na 200 st i pieczemy 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 120-130 st. i pieczemy 4 godziny, po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy mięso aby sobie odpoczęło przez 20 minut. Ściągamy przykrycie i dajemy mu się wystudzić, następnie kawałek po kawałku odrywamy mięso widelcem i przekładamy do miski. Szykujemy sos, ja zrobiłam z ketchupu Jamiego Olivera (przepis). Ketchup przelałam do garnuszka, dałam troszkę cynamonu, mielonego kminu rzymskiego, pieprz cayenne, czosnek granulowany około łyżeczki cukru brązowego i suszony tymianek, wymieszałam wszystko i gotowałam z 2-3 minuty. Ewentualnie możecie dać dowolny sos bbq (np. hp bbq) albo zrobić sos czosnkowy (przepis). Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz