wtorek, 26 maja 2015

Truskawkowa galette












Coś na dzień Matki, truskawkowa razowa tarta delikatnie słona z dodatkiem twarogu i brązowego cukru. Pyszna na ciepło do kawy.




Składniki:


200 g mąki pszennej razowej
40 g cukru pudru
sok z limonki
50 ml wody (lodowatej)
125 g zimnego masła
1 białko


twaróg wiejski ok. 250 g


450 g truskawek
3 łyżki cukru brązowego ( z tego 1 łyżka do posypania wierzchu)



Przygotowanie:




Mąkę, cukier i zimne masło przekładamy do malaksera dodajemy sok z limonki oraz wodę i kręcimy aż powstanie bryła (można to zrobić ręcznie). Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki (ja zrobiłam to wieczorem i zostawiłam na całą noc), rano ciasto wyciągamy i dajemy mu chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej w tym czasie czyścimy truskawki z szypułek, kroimy na ćwiartki mieszamy z twarogiem i obsypujemy cukrem. Odstawiamy, ciasto rozwałkujemy (ja układam na spodzie od tortownicy wyłożonej papierem do wypieków, smaruje białkiem) nakładamy truskawki i zawijamy brzegi smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika zapiekamy 25-30 minut do momentu aż tarta się zrumieni, wyłączamy piekarnik i zostawiamy tartę w środku na jakieś 10 minut. Wyciągamy lekko studzimy, posypujemy łyżką cukru i podajemy do kawy. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz