czwartek, 28 maja 2015

Żeberka BBQ










Coś mnie dzisiaj naszło na słodkie mięso a, że miałam w lodówce żeberka wieprzowe mocno mięsne w związku z tym przygotowałam je właśnie w ten sposób. Mogą być na grilla u mnie z piekarnika.





Składniki:


750 g żeberek wieprzowych
375 ml piwa jasnego (Tyskie)
suszona mięta, tymianek
czosnek
suszone płatki pomidorów
suszone czarne porzeczki (opcjonalnie)
1 łyżeczka papryki ostrej, łagodnej i wędzonej słodkiej
smalec kaczy
sól, pieprz


glazura do pieczenia:

1 łyżki oliwy
2 łyżki ketchupu pikantnego
1,5 łyżeczki miodu
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
szczypta soli
pieprz świeżo mielony


Przygotowanie:


Mięso myjemy i kroimy na paski, obsmażamy na rumiano na smalcu przez około 15 minut. Następnie zalewamy piwem dodajemy przyprawy i czosnek gotujemy około godziny. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy na noc, na godzinę max. 2 przed pieczeniem odgrzewamy jeszcze raz przez około 40 minut. Szykujemy glazurę: wszystkie składniki mieszamy w miseczce i smarujemy nią żeberka , które układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i pieczemy ok 20 minut na jednej a później około 15-20 minut na drugiej. Podajemy np. z kapustą kiszoną smażoną na dużej ilości smalcu. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz