Czekoladove









Parę miesięcy temu ciasto to jedliśmy u znajomych i tak strasznie zapadło mi w pamięć, że musiałam poprosić o przepis i zrobić w domu. Pysznie czekoladowe puchate podane z cukrem pudrem. Polecam (Asia dziękuję za przepis).






Składniki:




1 i 1/2 szklanki mleka (u mnie wiejskie)
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka oleju
1 szklanki cukru (może być brązowy)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
3 łyżki kwaśnego dżemu (dałam śliwkowy)


Przygotowanie:




Wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej jak przy każdym cieście), mieszamy, (ja użyłam miksera) przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków i pieczemy do suchego patyczka 40-50 minut w temperaturze 180 st. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.




Smacznego!

Komentarze

  1. Wypróbowane przepisy znajomych są najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, są fajne i wiadomo co się robi

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie! Moja babcia robiła bardzo podobne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest strasznie szybkie w przygotowaniu idealne dla rodzin z dzieciaczkami

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty