niedziela, 14 czerwca 2015

Dżem truskawkowy











Od kilku lat szykuję dżemy w domu nie kupuje tych w sklepach jak dla mnie za dużo konserwantów i innych dziwnych rzeczy.




Składniki:


1 kg truskawek 
cukier 
trochę wody na dno garnka



Przygotowanie:



Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek następnie kroimy na połówki i zasypujemy 3-4 łyżkami cukru odstawiamy na 30 minut, po upływie tego czasu odpalamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu przy okazji dosypujemy ze 2-3 łyżki cukru (dla mnie jest już wystarczająco dużo cukru, ale to kwestia indywidualna można dodać więcej), truskawki puszczą sok, który po upływie około 1-2 godzin zacznie gęstnieć (ja nie gotuje go dłużej, bo lubię taki lekko płynny, ale kilka lat temu robiłam takiego gęściocha i zajęło mi to więcej czasu) w miarę gotowania będziecie widzieć i czuć, że przy mieszaniu łyżką jest trochę ciężej, więc ten moment przelewania dżemu do wyparzonych słoiczków (u mnie około 4 po 200 ml) jest coraz bliżej. Ja dodatkowo zagotowuje słoiki przez 20 minut (wkładam je do garnka z zimną wodą) następnie odwracam do góry dnem i pozostawiam tak do przestygnięcia trzymam w domu jeszcze około tygodnia i jak nic się nie dzieje wynoszę do piwnicy gdzie czekają sobie na zużycie. Smacznego

2 komentarze: