Fasolka szparagowa na zimę














Przetworów na zimę ciąg dalszy, fajnie w zimie zjeść fasolkę szparagową swoją własną przygotowaną w domu bez dodatku żadnych konserwantów i sztucznych dodatków i całego tego bałaganu od producentów.




Składniki:


1 kg fasolki szparagowej zielonej/ żółtej
1,2 l wody
1 łyżka soli kamiennej jodowanej
1 łyżka cukru


Przygotowanie:


Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 części, surową wkładamy do wyparzonych słoików w między czasie w garnuszku gotujemy wodę z solą i cukrem. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy porządnie. Do dużego garnka (słoików wyszło 3 sztuki), wlewamy wodę (do 1/2 wysokości) na dno kładziemy szmatkę/ ściereczkę i wkładamy wystudzone słoiki, gotujemy 45 minut (słoiki będziemy pasteryzować przez 3 dni)  następnego dnia  35 minut a kolejnego 25 minut) po tym pasteryzowaniu można fasolkę wynieść do piwnicy czy wstawić do spiżarni  Smacznego

Komentarze

Popularne posty