Jajecznica szparagowa










W zasadzie połączenie szparagów z boczkiem i jajkiem to kombinacja którą stosuję do wielu rzeczy jest to chyba moje ulubione zastosowanie tego warzywa. Dzisiaj jajecznica jako Nasze śniadanie.




Składniki:

kilka kawałków boczku wędzonego surowego
6 jajek (u mnie tradycyjnie zielononóżki)
sól i pieprz
10-15 szparagów
jeden dojrzały pomidor
śmietanka 36 % (2 łyżki)




Przygotowanie:


Jajka wbijamy do miseczki dodajemy śmietankę i mieszamy widelce, odstawiamy na chwilę, boczek kroimy na małe kawałki i obsmażamy na chrupiąco potrwa to około 10-15 minut, zmniejszamy gaz i ściągamy patelnie z ognia, przelewamy na nią jajka znowu ustawiamy na ogniu dodajemy szparagi (ja robię je mocno al dente, jeśli lubicie miękkie to wrzućcie na patelnię razem z boczkiem), lekko solimy dodajemy pieprz i mieszamy aż jajka się zetną (chyba że wolicie bardziej zupę z jajek to nie ścinajcie jej tak mocno). Zdejmujemy patelnię z ognia jajecznicę nakładamy na talerze. Podajemy np. z sosem Worcestershire, u mnie był pokrojony w ćwiartki pomidor oraz żytni chleb bez drożdzy i masełko. Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty