niedziela, 28 czerwca 2015

Kolejne czekoladowe :-)










Czekoladowe ciasta są przepyszne, a czekolada z wiśniami.... hmm uwielbiam a Wy? najlepsze połączenie jak dla mnie. Dość wytrawne, lekko słodkie z domowym dżemem. Polecam




Składniki:



1 szklanka mąki orkiszowej 
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao (bez cukru)
1/2 szklanki oleju rzepakowego/ słonecznikowego
200 g dżemu wiśniowego
1 tabliczka mocno gorzkiej czekolady
2 łyżeczki inki
2 jajka 
200 ml mleka 
1/2 op. budyniu (u mnie 17 g)
2 łyżeczki cukru waniliowego


Przygotowanie:



Mieszamy w misce miksera wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i miksujemy (można zrobić to ręcznie), na sam koniec do ciasta dodajemy pokruszoną lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę jeszcze raz mieszamy całość , budyń gotujemy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego (przepis)  jeśli nie macie swojego domowego to polecam zastąpić brązowym. Tortownicę wykładamy papierem do wypieków, wlewamy część ciasta czekoladowego, następnie część budyniu na to dżem wiśniowy znowu budyń i pozostała część ciasta, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 60 minut w temp. 170-180 stopni. Smacznego






Smacznego

4 komentarze:

  1. hej, przepis brzmi smacznie,ale jak rozumiem na górę idzie pozostałe ciasto, nie budyń? Bo jest sporo warstw budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hej :) chciałam zrobić to ciasto, ale mam pytanie co do warstw, bo jest napisane że część budyniu, na to dżem, na to budyń i znowu budyń. Rozumiem, że ostatnia warstwa to ciasto? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pisałam przpis późnym wieczorem i coś mi się pomyliło przy pisaniu, wybacz. pozdrawiam

      Usuń