Młoda kapusta w pomidorach












Czas gdy Nasze polskie warzywa są młodziutkie szybko się kończy więc trzeba z tego szybciutko korzystać, dzisiaj kapusta do obiadu w roli surówki na ciepło. 



Składniki:

ćwiartka młodej kapusty (ja robiłam na 2 osoby, na większą ilość trzeba zwiększyć)
1 szklanka soku pomidorowego (miałam swój z zeszłego sezonu)
sól
pieprz
świeży koperek
1/2 szklanki wody
2-3 łyżeczki smalcu kaczego


Przygotowanie:



Kapustę kroimy bądź szatkujemy, ugniatamy w dłoniach lekko solimy zalewamy wodą i gotujemy aż zrobi się miękka (20-30 minut). Dodajemy sok pomidorowy oraz smalec i gotujemy do momentu aż woda odparuje uważając jednocześnie aby kapusta Nam się nie przypaliła, potrwa to kolejne 20 minut, dodajemy posiekany koperek, pieprz i sól. Podajemy np. do obiadu z młodymi ziemniaczkami i kotletami z piersi (u mnie tylko indyk, ale możecie jeść z kurczaka). Smacznego

Komentarze

Popularne posty