Naleśniki (podstawowy)
















Najzwyklejsze tradycyjne pszenne naleśniki smażone na masełku klarowanym podane z domowym dżemem truskawkowym.



Składniki:

0,5 l mleka (u mnie wiejskie od krowy)
ok. 10-12 łyżek stołowych mąki pszennej
olej rzepakowy
jajko 
cukier waniliowy (1 łyżeczka)
1-2 łyżki cukru brązowego
szczypta soli różowej
masło klarowane (do smażenia)


Przygotowanie:


Mleko wlewamy do miski dodajemy mąkę, jajko, cukier brązowy i waniliowy i ubijamy trzepaczką lub blenderem ręcznym na sam koniec dodajemy trochę oleju rzepakowego, ciasto ma mieć taką konsystencję, żeby łyżka była nim oblepiona a jednocześnie ma z niej spływać. Smażymy na rozgrzanej patelni (ja mam naleśnikową) z masłem klarowanym. Podajemy z dżemem np. truskawkowym. 





Smacznego :-)


Komentarze

Popularne posty