piątek, 19 czerwca 2015

Ogórki małosolne
















Ogórki małosolne, idealne do obiadu z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami z masełkiem i dużą ilością koperku mmm... pycha




Składniki:

2 kg ogórków gruntowych
2 zestawy do kiszenia
2 główki czosnku
sól kamienna jodowana (po łyżce stołowej na 1 l wody czyli 3 łyżki)
3 l wody


Przygotowanie:

Ogórki myjemy i wkładamy do garnka lub wielkiego słoika do kiszenia (ja mam słoik na 3 l wody), między ogórki wciskamy ząbki czosnku a na wierzchu upychamy koper (ja wyrzucam liście chrzanu) w garnku gotujemy 3 l wody z 3 łyżkami soli i gorącą zalewą zalewamy ogórki, słoik odstawiamy po przestygnięciu wody w zacienione miejsce. Ogórki są gotowe po 3 dniach. Smacznego

6 komentarzy: