piątek, 26 czerwca 2015

Sałatka z bobem











Sezon na bób rozpoczęty i pierwsza sałatka za mną była pyszna. Podałam ją na obiad (bo ostatnio bardzo często jemy sałatki).




Składniki:

250 g bobu
sałata (dowolna)
pomidor
cebula (może być czerwona)
szynka parmeńska
orzeszki piniowe
oliwa z oliwek
listki mięty
1/2 papryczki chili
masło klarowane (2 łyżeczki)
parmezan
sól



Przygotowanie:


Bób gotujemy 15-20 minut, odcedzamy, obieramy i wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem klarowanym dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i obsmażamy przez 5-10 minut następnie dodajemy orzeszki pinii i smażymy jeszcze chwilę, do miski wrzucamy porwaną na kawałki sałatę, dodajemy pomidora i pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską, ścieramy trochę parmezanu, solimy (u mnie tradycyjnie sól różowa), na samym końcu dodajemy bób z patelni i posypujemy wszystko pokrojoną w krążki papryczką chili, (bób jest ciepły więc im szybciej podamy tym mniejsze prawdopodobieństwo, że sałata nam zwiędnie). Można podawać z grzankami. Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz