niedziela, 7 czerwca 2015

Tahini czyli pasta sezamowa










Szykuję się do zrobienia hummusu z ciecierzycy a ponieważ potrzebna do tego pasta sezamowa... to proszę bardzo jest i przepis na nią. Można też wykorzystać do koktajli, sałatek, zup, kanapek itd. 







Składniki:


1 szklanka sezamu (ziarenek)
2-3 łyżki oleju roślinnego (u mnie olej lniany, ale lepiej dajcie rzepakowy, sezamowy lub słonecznikowy)



Przygotowanie:



Ziarenka sezamu prażymy na małym ogniu na suchej patelni aż będą lekko brązowe, przesypujemy do młynka dodajemy olej (zacznijmy od 1 łyżki) i mielimy znowu dodajemy olej i mielimy aż do momentu gdy pasta będzie miała konsystencję masła orzechowego. Smacznego

2 komentarze:

  1. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń