wtorek, 23 czerwca 2015

Tiramisu










Ten deser jest poprostu niesamowity jadłam go już w wersji dietetycznej, robiłam z oreo, ale tradycyjny dla mnie bije wszystkie na głowę. Jest niesamowity kremowy, delikatnie alkoholowy.





Składniki:


250 g serka mascarpone
3 żółtka
60 g cukru pudru + 1 łyżka
200 ml espresso
50 ml likieru amaretto (ja mieszam likier kawowy z aromatem migdałowym)
80 g biszkoptów języczków
2 łyżki gorzkiego kakao


Przygotowanie:


Zaparzamy kawę, dodajemy do niej likier amaretto (lub jak u mnie likier kawowy i kilka kropelek olejku migdałowego) słodzimy łyżką cukru pudru zostawiamy do przestygnięcia, dno miseczek (3 sztuki, bo tyle będzie porcji deseru), wykładamy biszkoptami i odstawiamy na bok. Przestudzoną kawę wstawiamy do lodówki. Do miski miksera wbijamy żółtka i ucieramy z resztą cukru pudru aż powstanie biała puszysta masa, wtedy dodajemy po łyżce serek mascarpone i ucieramy dalej ok 5-7 minut, po tym czasie mikser wyłączamy i masę z mascarpone nakładamy na ciastka na to znowu dajemy biszkopty nasączamy kawą, masa i tak dalej, na koniec sypiemy gorzkim kakao przykrywamy miseczki folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Podajemy na następny dzień, deser nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania ze względu na surowe żółtka. Dlatego zjadamy jak najszybciej :-)






Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz