wtorek, 9 czerwca 2015

Truskawkowy vinegrette











Od zeszłego roku chodził za mną pomysł przygotowania jakiegoś dressingu do sałatek na bazie truskawek wtedy trochę się spóźniłam i truskawek nie było już w sprzedaży, ale tym razem mi się udało. 




Składniki:


200 g truskawek
2 łyżeczki octu jabłkowego
szczypta pieprzu
dwie szczypty soli różowej
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki oliwy extra virgin
troszkę wody 



Przygotowanie:

Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek, przekładamy do garnuszka dodajemy na dno troszkę wody i lekko gotujemy z dodatkiem miodu, następnie solimy i dajemy pieprz oraz oliwę. Gdy truskawki będą gorące, a miód się rozpuści przelewamy wszystko do kielicha blendera ręcznego i blendujemy na gładko. Przelewamy do małego słoiczka, studzimy i chowamy do lodówki. Nie powiem Wam ile można przechowywać, bo nie wiem dam znać za jakiś czas, ale raczej polecam szybko zużyć. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz