czwartek, 9 lipca 2015

Dżem truskawkowy z czarną porzeczką








Kupiłam dość dużą ilość czarnej porzeczki i będzie z niej parę rzeczy na blogu m.in właśnie ten dżem. Spieszcie się go szykować, bo podobno porzeczki w tym roku mało przynajmniej w Zachodniopomorskim.






Składniki:


500 g truskawek
250 g czarnych porzeczek 
100 g cukru (u mnie brązowy)
sok z 1/2 cytryny



Przygotowanie:



Porzeczki i truskawki myjemy pozbawiamy gałązek/ szypułek i wrzucamy do garnuszka, dodajemy niewielką ilość wody (przefiltrowanej lub niegazowanej), zasypujemy połową cukru i gotujemy często mieszając, aż owoce zaczną puszczać sok, odstawiamy na godzinkę. Po upływie tego czasu włączamy ponownie dodajemy resztę cukru i gotujemy aż dżem zacznie gęstnieć i łyżka nie będzie się tak łatwo poruszać (ja to już robię na wyczucie), ale możecie zrobić test z talerzykiem (na początku przygotowań do zamrażarki wkładamy talerzyk i jak będziecie chciały/ chcieli sprawdzić konsystencję to wylewamy łyżeczkę gorącego dżemu zamykamy na moment w zamrażarce a następnie wyciągamy i przesuwamy palcem jak będzie żelowy to można kończyć gotowanie) i przelewać do wyparzonych słoiczków. Jak nie to gotujemy dalej, około 10-20 minut. Sprawdzamy jeszcze raz i wtedy przelewamy. Przestudzone słoiki z dżemem gotujemy w dużym garnku pod przykryciem przez 15-20 minut. Pamiętajcie żeby woda do wygotowywania była zimna (słoiki mogą pęknąć w trakcie dlatego to bardzo ważne aby wszystko było zimne). Na sam koniec odwracamy wszystko do góry nogami i dajemy wystygnąć następnie chowamy w ciemne miejsce. Do piwnicy , spiżarni bądź szafki.




 Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz