niedziela, 26 lipca 2015

Jajka zapiekane












Już robiłam kiedyś coś podobnego, aczkolwiek dzisiaj troszkę inaczej. 





Składniki: 


3 jajka
salami dojrzewające (u mnie z orzechami włoskimi)
pomidor
Szczypiorski
odrobiną sera pleśniowego
podsmażona cebulka
cukier szczypta




Przygotowanie:



Cebulkę obsmażamy na smalcu/ maśle z dodatkiem cukru (solidna szczypta), dodajemy salami, jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, następnie wyłączamy gaz, kokilki albo smarujemy masłem albo dajemy po cieniutkim plasterku smalcu, nakładamy cebulę z salami, wbijamy jajko, układamy pomidora i na sam koniec dajemy pokruszony ser pleśniowy (u mnie rokpol), zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 170-180 st. 



Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz