Krewetki na grilla











Krewetki grillowane?? Tradycyjnie robił je mój mąż i jak zwykle wyszły rewelacyjne. Na zdjęciu jeszcze surowe.





Składniki:

ok. 1kg dużych krewetek w skorupkach (Lidl)
1/2 papryczki chili
czosnek (proeco)
świeży imbir
sok z limonki/cytryny
oliwa z oliwek
2 łyżeczki miodu (np. rzepakowy)
sól różowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:



Krewetki rozmrażamy, (ją z zamrażarki wkładamy do lodówki), na 30-40 minut przed przygotowywaniem wsypujemy krewetki do miski z zimną wodą, obierany z skorupek i pozbawiony główek, następnie suszymy na ręczniki, w tym czasie przygotowuje mu marynatę,  sok z cytryny/limonki wyciskamy do miseczki dodajemy oliwę, drobno pokrojoną papryczkę chili, łyżeczkę czosnku firmy proeco (jeżeli nie macie to wystarczy starty na miazgę czosnek), miód, tarty imbir ewentualnie sól, odrobiną soli (my nie używamy), dodajemy krewetki do marynarzy na 20-30 minut. Wstawiamy do lodówki. Owoce morza są delikatne dlatego nie można ich zbyt długo przetrzymywać w stanie surowym ani po obróbce). Więc po upływie tego czasu kładziemy na rozgrzanego grilla i opiekamy ok. 10 minut (po 5 na stronę), podajemy np z salsą mango albo sosem Prime Mary Rose. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty