środa, 15 lipca 2015

Kruchy porzeczkowiec










Na moich dwóch krzakach w ogródku było trochę porzeczek, (czerwonych i białych) miałam ochotę na coś kwaskowatego z bezą, plan był, że ma to być małe ciasto na kruchym spodzie. A co z tego wyszło? Spróbujcie...



Składniki:


125 g mąki pszennej razowej
100 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
proszek do pieczenia (tak na czubku łyżeczki)
25 g cukru pudru



300 g porzeczek (białych i czerwonych)
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 białka
100 g cukru trzcinowego
szczypta soli



Przygotowanie:



Do miski miksera/ lub na stolnicę, sypiemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, szczyptę soli pokrojone w kostkę zimne masło i miksujemy na kruszonkę/ bądź ucieramy w rękach na koniec dodajemy żółtka wyłączamy mikser podsypujemy mąką zagniatamy na kulkę. Wkładamy na 10-15 minut do lodówki, następnie wykładamy nim formę. Wkładamy ponownie do lodówki i nagrzewamy piekarnik (ok. 10 minut), ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 160-170 st., w tym czasie ubijamy pianę najpierw ze szczyptą soli a później powoli dodajemy cukier (po łyżce), gdy piana będzie sztywna, wykładamy na spód porzeczki wymieszane z mąką ziemniaczaną, a na wierzch naszą pianę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 st, po tym czasie obniżamy temp. do minimum i pieczemy (w zasadzie suszymy pianę) przez 10 minut, wyłączamy i zostawiamy na chwilę w piekarniku (ok. 7 minut) wyciągamy, studzimy, kroimy i zjadamy np. do kawy ;-) .






Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz