Muffiny borówkowe











Dawno nie robiłam żadnych muffinów, ale dostałam fajny przepis od przyjaciółki (wycięła z jakiejś gazety) i bardzo mi się spodobały. Więc są....kolejne.





Składniki:

150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej (ja dałam 250g razowej i 50 g pszennej zwykłej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka sody 1 proszku)
6 łyżek masła rozpuszczonego (zamieniłam na olej kokosowy)
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki miodu (zamieniłam na 1/2 szklanki cukru brązowego)
1 jajko
1 opakowanie borówek amerykańskich (125 g)
cukier puder do posypania
opcjonalnie szczypta soli różowej



Przygotowanie:


Tradycyjnie muffiny robi się w dwóch miskach a następnie łączy (ja z lenistwa robię wszystko w jednej aczkolwiek zaczynam od produktów sypkich) i tak mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i na chwilę odstawiam, następnie dodaje sól oraz cukier i dalej jajko, olej/masło i maślankę oraz umyte borówki mieszam (krótko, za długo mieszane ciasto na muffiny robi się twarde), formę do muffinów wykładam papilotkami (wyszło ich 14 sztuk). Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 170-180 st. można sprawdzać patyczkiem. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego.

Komentarze

Popularne posty