Tarta jagodowa










Dzisiaj na weekend przygotowałam tartę z jagodami nie jest słodka raczej skłaniałabym się w stronę, że jest to tarta prawie wytrawna, ale swoją jak najbardziej możecie posłodzić ile dusza zapragnie.







Składniki:


200 g mąki
16 g cukru waniliowego
100 g zimnego masła
jajko
3 łyżeczki zimnej wody

dodatkowo:

300 g jagód/borówek
30 g cukru pudru

serek mascaropne (250 g)
troszkę maślanki (ok. 1/2 szklanki)
1-2 łyżeczki cukru brązowego



Przygotowanie:


Mąkę, masło jajko i cukier waniliowy miksujemy. Następnie w misce zagniatamy na zwartą kulkę dodając troszkę zimnej wody gdy kula będzie gotowa, wkładamy ją do woreczka i wrzucamy do lodówki na 30 minut (ewentualnie do zamrażarki na 15). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem na wierzch kładziemy papier do wypieków i wysypujemy fasolę (jeśli macie kulki ceramiczne możecie je rozłożyć zamiast fasoli, ja nie posiadam takowych więc mam zamiennik). Ciasto pieczemy przez 10 minut w temp. 180-190 st. następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie robimy krem. W mikserze ucieramy serek mascarpone z cukrem i maślanką (około 5 minut) dodajemy trochę jagód chowamy do lodówki na czas stygnięcia spodu. Gdy będzie zimny nakładamy krem i wysypujemy resztę jagód lekko wgniatając w krem. Przechowujemy w lodówce. Można podawać z cukrem pudrem.





Smacznego.

Komentarze

Popularne posty