piątek, 3 lipca 2015

Tarta z bobem










Co myślicie o takiej tarcie? Hmm ja uważam, że to fajne połączenie, pełnoziarniste ciasto, do tego bób i boczek oraz masa jajeczna ze śmietanką, a także przepyszna i zawsze wychodząca bagietka Ry bki (klik) polecam próbować póki bób jest w sprzedaży ;-)




Składniki:

ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta soli (różowej)
2 żółtka
100 g masła
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka śmietany/ jogurtu naturalnego


farsz:

2 jajka
50 ml śmietanki 30 %
ser pleśniowy (rokpol)
250 g bobu
20-30 g boczku wędzonego surowego
sól
pieprz kolorowy


Przygotowanie:


Ciasto zagniatamy ręcznie, do miski wsypujemy mąkę dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier rozcieramy w palcach, następnie dodajemy żółtka i śmietanę bądź jogurt zagniatamy chwilę, obsypujemy mąką i chowamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut. Bób gotujemy we wrzącej wodzie przez 10-15 minut, obieramy i wrzucamy na patelnię z podsmażonym wcześniej boczkiem. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy na grubość 4-5 mm, układamy w formie do tarty (u mnie 28 cm średnicy), nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 170-180 st.) na 10 minut, następnie wyciągamy i układamy bób, boczek, zalewamy masą jajeczną (jajka bełtamy ze śmietanką) wylewamy wszystko na ciasto i kruszymy ser pleśniowy. Ponownie wkładamy do piekarnika na 7-10 minut (jeżeli nasza masa się nie zetnie do tego czasu dodajemy jeszcze 5-7 minut, ale pilnujemy, żeby spód się nie spalił). Podajemy z bagietką i na sałatą ze śmietaną. Smacznego

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wykorzystać bób też w takiej formie ;)

    OdpowiedzUsuń