Jagodowy sernik








Już od kilku tygodni mam ochotę na dobry domowy sernik, ale nie taki zwykły z owocami bardziej  w stylu tarty (bo cieniutki) w lodówce miałam trochę jagód więc z tego przepisu (klik) (w zasadzie z połowy składników, bo co za dużo to nie zdrowo), upiekłam właśnie taki sernik.





Składniki:


250 g twarogu (u mnie wiejski)
3 jajka
1 łyżka budyniu śmietankowego
50 g cukru brązowego 
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła (roztopiłam i wystudziłam)


250 g jagód + łyżka budyniu





Przygotowanie:



Twaróg, żółtka, cukier i cukier waniliowy ucieramy w mikserze na dość wysokich obrotach, dodajemy wystudzone masło i budyń ucieramy jeszcze 2-3 minuty, przekładamy do innej miski (chyba że macie dwie misy do miksera to zostawiacie, a używacie drugiej) ubijamy białka najpierw z niewielką ilością soli później dodajemy brązowy cukier (1 łyżkę) i ubijamy na sztywno, jagody (wcześniej umyte i odsączone z wody), mieszamy z łyżką budyniu. Masę serową mieszamy z pianą delikatnie za pomocą łopatki lub łyżki drewnianej dodajemy jagody i jeszcze raz mieszamy. Wylewamy na tortownicę (28 cm), wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut (ja spróbowałam triku aby sernik mi nie opadł), pieczemy około 15 minut otwieramy piekarnik i wysuwamy ciasto na 60 sekund, następnie wsuwamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 25 minut. Można podawać z bitą śmietaną.




Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty