Makaron z sosem grzybowym











Mocno grzybowy sos z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki sera pleśniowego i pysznym włoskim ekologicznym makaronem. Polecam!


Składniki:




grzyby suszone dowolną ilość 
woda (u mnie przefiltrowana)
sól i pieprz
duża ilość natki pietruszki
ser pleśniowy (u mnie gorgonzola 100 g)
czosnek (2 ząbki)
1/2 małej czerwonej cebulki 



Przygotowanie:



Wieczorem grzyby moczymy (około godziny), następnie przekładamy do garnuszka (średniej wielkości), dodajemy połowę posiekanej pietruszki, rozgnieciony czosnek i pokrojoną drobno cebulkę gotujemy przez godzinę. Wyłączamy gaz i odstawiamy do rana. Na godzinę przed obiadem wstawiamy sos i gotujemy aż połowa wody wyparuje (ja nie zaprawiam żadnego sosu mąką poprostu czekam aż zgęstnieje sam z siebie). W międzyczasie dodajemy część sera pleśniowego i gotujemy jeszcze parę minut, wstawiamy wodę na makaron, solimy wrzucamy makaron (u mnie zawsze al dente minutę krócej niż producent podaje). Następnie przekładamy na głębokie talerze kruszymy ser pleśniowy, polewamy dużą ilością sosu i posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Komentarze

  1. Super przepis! Wyprobuje w tym tygodniu:)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty