Ogórki kiszone








Dzisiaj kiszę ogórki (miałam to już zrobić jakiś czas temu) nic trudnego, ale przytargać je z rynku to już sztuka dlatego odsuwałam tą perspektywę w czasie ile mogłam. W końcu nastał ten moment (prawie połowa sierpnia), że nie ma już czasu i trzeba się spieszyć co by zdążyć! 







Składniki: (na 8 dużych słoików)


3 kg ogórków gruntowych
dużo czosnku
koper
chrzan
5 l wody
4 łyżki soli kamiennej



Przygotowanie:


Ogórki myjemy wkładamy do umytych i wyparzonych słoików, dodajemy koper, czosnek (po kilka ząbków) i łodygi chrzanu (nie dodaje liści bo się rozpadają). W garnku (mój ma około 4,5 l) gotujemy wodę z solą gdy zacznie wrzeć łyżką do zupy zalewamy ogórki zakręcamy mocno i odstawiamy dnem do góry żeby się zamknęły. Gdy wystygną można znosić do piwnicy lub schować do spiżarni.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty