sobota, 22 sierpnia 2015

Pomidory do słoików










Co roku robię z polskich pomidorów taki sos, w zimie jest idealny do makaronu, kaszy gryczanej i placków ziemniaczanych, używam go nawet do zupy pomidorowej i gołąbków. Prosty i szybki do przygotowania.






Składniki:


5 kg pomidorów
trochę wody na dno
sól różowa




Przygotowanie:



Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do dużego garnka, zalewamy dno niewielką ilością wody. Gotujemy do momentu aż pomidory zaczną się rozpadać (ja nie wyciągam skórki, ale jeśli w domu są małe dzieci to trzeba grzebać), na koniec gotowania dodajemy dwie szczypty soli i przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie odwracamy do góry dnem i czekamy aż wystygną, można je zagotować (zawekować w garnku przez 15-20 minut od momentu zagotowania wody). Proszę bardzo idealny sos na zimę gdy nie macie czasu długo stać przy kuchni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz