wtorek, 8 września 2015

Dyniowe








Wiecie co? parę dni temu kupiłam małą dynię hokaido u moich ulubionych sprzedawców warzyw i tak się zastanawiałam co z nią zrobić, czy gulasz czy jakieś muffiny a może właśnie ciasto i... mamy... strasznie proste ciasto dyniowe.






Składniki:


mała dynia hokaido
2 jajka
1-1,5 szklanki mąki pszennej razowej (może być inna np. bezglutenowa)
łyżka oleju kokosowego
parę łyżeczek cukru waniliowego
parę brązowego
łyżeczka cynamonu
szczypta różowej soli
cukier puder


Przygotowanie:



Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, wrzucamy do malaksera razem z jajkami i miksujemy aż zrobi się papka, przelewamy do miski dodajemy cukier (nie podaję ile, próbujcie mi wystarczyły 3 łyżeczki), olej kokosowy, cynamon oraz mąkę (u mnie była 1 szklanka ale ciasto miało troszkę wodnistą konsystencję dlatego można spróbować dać 1,5 szklanki), formę keksową wykładamy papierem i wylewamy ciasto. Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (temp. 170-180 st.) i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka, u mnie trwało to 15 minut dłużej, bo dałam mniej mąki i ciasto musiało dłużej się dopiekać). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wyszło wilgotne i mocno dyniowe :-)








6 komentarzy:

  1. Takiego pasztetu jeszcze nie piekłam! Pyszotka!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha ha pasztet z cukrem i cynamonem😉ja nazywam takie ciasta slodkimi ulepkami. Dzis tez dynia u mnie rzadzi, czekam co wyjdzie, zwlaszcza w wersji bezglutenowej dla tesciowej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no w sumie taki ulepek, ale za to jaki dobry

      Usuń