wtorek, 1 września 2015

Kiszone pomidory









Kazano mi przygotować te pomidorki, w zeszłym roku już robiłam te cuda i całkiem ładnie się zjadły, dlatego w tym roku na powtórkę bardzo proszę. Kiszone pomidory, mam nadzieję, że wiecie że kiszonki są bardzo dla nas zdrowe poprawiają m.in odporność. 




Składniki:


2 kg pomidorów (najlepiej odmianę Lima)
10-12 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu (lub liście)
koper
2 łyżki soli (kamiennej niejodowanej)
1,5-2 l wody





Przygotowanie:



Pomidory myjemy i wkładamy do słoika (bądź słoików), gotujemy w garnku wodę z solą i zalewamy (gorącą zalewą!),  przygotowane słoiki (z czosnkiem koprem i chrzanem). Odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na 7-10 dni.  Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Witam. zalewamy gorącą wodą czy juz ostudzoną. Jak długo można przetrzymywać w piwnicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gorącą zalewą tak jak ogórki kiszone

      Usuń
    2. jeżeli chodzi o przetrzymywanie w piwnicy to szczerze nie wiem u mnie tak szybko znikają, że nie miałam ich okazji przetrzymywać, ale myślę, że mogą długo postać

      Usuń
  2. Skoro wszyscy je robią w tym sezonie, to i ja muszę spróbować. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam są super! i dziękuję za zaproszenie!

      Usuń