Knedle ze śliwkami











Raz w roku pod koniec lata robię z mamą knedle ze śliwkami (węgierkami). Pychotka. Polecam!






Składniki:


ciasto:

mąka pszenna koszalińska (750 g)
woda (przygotujcie szklankę)
jajko
szczypta soli

nadzienie:

500 g śliwek węgierek
cukier (może być brązowy)

do polania:

masło
bułka tarta



Przygotowanie:


Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki (ewentualnie mniejsze kawałki w zależności od tego jak duże placki zrobicie, ma być tyle śliwki i cukru żeby można było zakleić knedle).Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagniatamy zwarte i elastyczne ciasto. Odkrawamy po kawałku formujemy wałek i kroimy na 1 cm kawałki, wałkujemy na okrągłe placki i nakładamy po kawałku śliwki i około 5 łyżeczki cukru (na jednego pierożka). Na patelni topimy masło i lekko podsmażamy z bułką tartą, gotujemy wodę w dość dużym garnku i solimy. Gdy część knedli będzie gotowa, wrzucamy na wrzącą wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Resztę gotujemy po zaklejeniu. U nas w domu zawsze odbywa się to na dwie raty, najpierw trzeba się najeść później można szykować dalej. Nakładamy na talerze i polewamy bułką tartą z masłem. Dla mnie najlepsze są świeżo po ugotowaniu! Smacznego 

Komentarze

  1. Dla mnie knedle sa okragle ...to mi wyglada na pierogi ...co nie zmienia faktu ze zpewne sa pysze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kształt nie istotny ;-) (moja babcia i mama robią w ten sposób) ale fakt są przepyszne! ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty