środa, 14 października 2015

Dyniowe curry z piersi indyka









Wczoraj (znaczy prawie dzisiaj) nad ranem udało mi się przygotować coś całkiem nowego, do naszego pysznego indyka i kaszy ;-) Curry dyniowe bardzo aromatyczne i takie lekko pikantne.







Składniki:


250 g  piersi z indyka (pokrojona na paseczki)
cebula
kawałek imbiru
przyprawa curry
sól morska
pieprz
1/2 papryczki chili
woda
dynia (u mnie melonowa)
2 łyżki oleju kokosowego




Przygotowanie:



Indyka myjemy, kroimy w paski i obsmażamy na oleju kokosowym, w między czasie kroimy dynię, cebulę, obieramy imbir. Gdy mięso zacznie się rumienić dodajemy pokrojone wcześniej produkty i alewamy wodą, na koniec dorzucamy papryczkę chili, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut aż dynia zacznie się rozpadać (w razie potrzeby dolewamy wody), na koniec sprawdzamy czy ilość przypraw jest odpowiednia ewentualnie doprawiamy. Ja tradycyjnie podałam z kaszą jaglaną. Ale  możecie tą potrawę podać z ryżem czy makaronem. 

'

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz