niedziela, 28 lutego 2016

Granola orzechowa













Uwielbiam domowe wynalazki zdrowe i bez chemii, dzisiaj  przepis na granolę z orzechami. Idealna do jogurtu czy mleka. 







Składniki:


orzechy:

brazylijskie
migdały
włoskie
nerkowce

pestki słonecznika
żurawina suszona
rodzynki


olej rzepakowy (lub inny)
masło klarowane
2 łyżeczki cynamonu
płatki jaglane
płatki owsiane górskie
sól
syrop z agawy
miód


Przygotowanie:


Orzechy, płatki, żurawinę, słonecznik i rodzynki wrzucamy do dużej miski, zalewamy płynnym miodem, syropem z agawy (bądź syropem klonowym) roztopionym masłem klarowanym i olejem (dla chrupkości), całość posypujemy cynamonem i mieszamy aby pokryć całość miodem i syropem, blachę wykładamy papierem i wsypujemy naszą granolę i zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 150 st. często mieszając, następnie studzimy i przekładamy do zamykanego pudełka plastikowego bądź szklanego. Podajemy z mlekiem (aczkolwiek ja wolę z jogurtem naturalnym). 




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz