Ciasto drożdżowe z truskawkami









Jedne z najlepszych ciast to właśnie ciasta drożdżowe. O ile nie muszę ich wyrabiać ręcznie a robi to za mnie mój mikser ,,planetarny'' to mogę je przygotowywać tyle razy na ile pozwala mi to mój ograniczony niestety czas.







Składniki:


500 g mąki pszennej
50 g drożdży (świeżych)
16 g  cukru waniliowego
150 g cukru brązowego
200 ml mleka
100 g masła (82 % tłuszczu)
2 jajka



Przygotowanie:


Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, masło, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki lekko mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 10-15 minut aby zaczyn wyrósł, masło roztapiamy w garnuszku. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski miksera lub poprostu do dużej miski, dodajemy jajka, zaczyn, masło i wyrabiamy ręcznie bądź za pomocą miksera do momentu aż masa zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Formę do ciasta wykładamy papierem do wypieków. Ciasto formujemy na wielkość blachy na wierzch kładziemy truskawki bądź inne owoce/dżem ewentualnie kruszonkę i pieczemy w temperaturze 170-180 st. przez 60 minut czuwając (akurat u mnie to norma) żeby spód się nie przypalił. Wyciągamy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 



Smacznego!  :-)

Komentarze

Popularne posty