Pieczona pierś kaczki











Jedno z najlepszych dostępnych mięs to właśnie kaczka (bynajmniej dla mnie) uwielbiam ją przygotowaną w każdy możliwy sposób.






Składniki:


pierś z kaczki
sól i pieprz
smalec z gęsi



Przygotowanie:


Pierś czyścimy z ewentualnych piórek bądź pozostałości lotek, solimy posypujemy pieprzem obsmażamy na patelni następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego czy garnka rzymskiego z pokrywką wstawiamy do piekarnika i pieczemy tyle minut ile pierś waży (ja najczęściej kładę najpierw skórką do dołu później przekręcam) zaczynając od pieczenia przez 30 minut w najwyższej możliwej dla piekarnika temperaturze później zmniejszam do 120-140 st. Podaję z kapustą kiszoną obsmażoną na smalcu gęsim. 


Smacznego.

Komentarze

  1. o, nie pamiętam kiedy jadłam,
    zachęca do spróbowania ;-)
    A kapusty nigdy na smalcu nie odgrzewałam, zawsze prosto ze słoika zajadam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kapusta na smalcu obsmażana jest rewelacyjna, polecam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty